Warning: session_set_cookie_params(): Cannot change session cookie parameters when session is active in /home/kajkhuji/public_html/includes/theme/head.php on line 2
KajKhuji - Agrani Bank Officer 2010 Question

Agrani Bank Officer 2010 Question

Category: Bank Questions
Posted on: Tuesday, March 20, 2018

Share:

Choose the appropriate word to fill in the gap (Questions 1 through 5)

1. Ican't give assurance-help.
(a) for
(b) of
(c) about
(d) to
(e) in

2. It - raining since Monday.
(a) is
(b) was
(c) has been
(d) were
(e) had been

3. Before karim---into the operating room, the nurse wrote. 'yes' on his right high, above his bad knee.
(a) was taken
(b) is taken
(c) was taken
(d) is taken
(e)took

4. I entrusted her---the work.
(a) for
(b) in
(c) with
(d) against
(e) from

5. The spider scrambled hurriedly ---a corner.
(a) in
(b) into
(c) to
(d) for
(e) over

Choose the appropriate word as antonym (Questions 6 through 8)

6. Meticules :
(a) moral
(b) colossal
(c) careless
(d) harsh

7. Alleviate :
(a) scatter
(b) approve
(c) aggravate
(d) alter
(e) access

8. Proximate :
(a) complete
(b) distant
(c) insincere
(d) mquisitive
(e) proper

9. Evasive :
(a) elusive
(b) screne
(c) pensive
(d) autocrat
(e) mistaken

10. Lucid :
(a) lucky
(b) acidity
(c) stupid
(d) clear
(e) hide

11. Affluence :
(a) A fluent
(b) affinity
(c) weanlthy
(d) acute
(e) suffrage

12. My father will discipline me for my action. Here 'discipline' means-
(a) A reward
(b) systemize
(c) apprve
(d) reproach
(e) punish

13. The meaning of the word 'dearth' is :
(a) death
(b) dark
(c) blank
(d) plenty
(e) scarcity

14. Choose the correct sentence :
(a) Rina as well as Mina has come
(b) Rina as well as Mina have come
(c) Rina and Mina is coming
(d) Rina and Mina were arrived
(e) Rina as well as Mina have arrived

15. The meaning of the word 'amass' is :
(a) invent
(b) accrue
(c) Disperse
(d) animate
(e) tolerate

16. One-half of the employees of a company earns over Tk. 18,000 per month. One third of the reminder earns between Tk. 15,000 and Tk. 18,000. What part of the staff earns below Tk. 15,000 ?
(a) One-sixth
(b) two-thirds
(c) 50%
(d) 10%
(e) one-third

17. If a car can drive 25 km on two litters of octane, how many litters will be needed for a trip of 150 km ?
(a) 12
(b) 3
(c) 6
(d) 7
(e) 10

18. Rahim is now 10 years younger than karim. If is 5 years karim becomes twice as old as Rahim, how old will Rahim be in 3 years ?
(a) 8
(b) 6
(c) 14
(d) 18
(e) 11

19. Find the value of (0.1 × 0.01×0.001) + (0.2× 0.02 × 0.002).
(a) 14
(b) 18
(c) 14
(d) 18
(e) 11

20. If x =5y = 16 and x = -3, then he value of y is -
(a) -24
(b) -8
(c) -2
(d) 2
(e)8

21. The producer sells a good to the wholesaler at a profit of 20% and the wholesaler sells it to the reiginal price of the good (in Taka) if the retailer buys it ror Tk. 244 ?
(a) 220
(b) 200
(c) 214
(d) 210
(e) 230

22. The length of a rectangular floor is one and a half time its breadth. what is the perimeter of the floor (in meters) if its area is 216 sq meters.
(a) 40
(b) 50
(c) 60
(d) 44
(e) 66

23. There are 900 students in a school. 4% of them left the school and 50% of the remaining are girls. How many girls remaining in the school ?
(a) 432
(b) 450
(c) 464
(d) 148
(e) 452

24. 68% of the Candidates in a recruitment test have passed the written part of it. The number is 14 less than what would have been in case 75% would have passed. What was the number of candidates appeared?
(a) 150
(b) 189
(c) 136
(d) 145
(e) 200

25. The price of sugar increased by 10%. What % of consumption of sugar is to be reduced in order to keep the expenditure on sugar at the same level ?
(a) 10
(b) 9
(c) 9.09
(d) 10.01
(e) 9.11

26. If Tk. 45.000 was invested in a share when the price per share was Tk. 90 and Tk. 30,000 was invested when the price per share was Tk. 60. what was the average price per share purchased ?
(a) Tk. 80
(b) Tk. 65
(c) Tk. 90
(d) Tk 75
(e) Tk. 85

27. An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour. How fast must the vehicle travel on the return trip if the round trip travel time is 20 minutes ?
(a) 35 mph
(b) 60 mph
(c) 65 mph
(d) 70 mph
(e) 75 mph

28. If the cost of x litters unleaded CNG priced at Tk. 1.24 per litter is regular CNG priced at Tk. 1.16s per litter, then the value of x is -
(a) 29
(b) 24
(c) 16.6
(d) 14.5
(e) 12

29. Which one of the following is the largest ?
(a) 1/2
(b) 7/15
(c) 49/100
(d) 120/250
(e) 100/1000

30. If the product of 20% of 20% of 85 and 40% of 45 is divided by 4, the result would be-
(a) 76.5
(b) 77
(c) 76.3
(d) 75.3
(e) 67.5

31. The price of a loaf of bread was increased by 20%. How many loaves can be purchased now by the amount of money used to buy 300 loaves at the earlier price ?
(a) 240
(b) 250
(c) 280
(d) 320
(e) 360

32. There were twice as many girls as boys in a class. If 30% of the girls and 45% of the boys have already handed over their reports, what per cent of the students have not yet done so ?
(a) 25
(b) 35
(c) 50
(d) 60
(e) 75

33. If the average of 5, 6, 7 and w is 8, the value of w is -
(a) 8
(b) 12
(c) 14
(d) 16
(e) 24

34. An empty swimming pool with a capacity of 5760 gallons is filled at the rate of 12 gallons per minute, how many hours would it take to fill the pool to the capacity ?
(a) 8
(b) 20
(c) 96
(d) 480
(e) 720

35. If Mamun were twice as old as he is now, he would be 40 years younger than Mamun, how old as Mamun
(a) 20
(b) 30
(c) 40
(d) 50
(e)10

36. The first NCB to register in the stock market is -
(a) ICB
(b) Janata Bank
(c) BASIC Bank
(d) Rupali Bank
(e) India

37. The largest solar power plant in the world is in
(a) USA
(b) Netherland
(c) Indonesia
(d) Taiwan
(e) India

38. Against which test playing team Bangladesh has won the first cricket test series ?
(a) Zimbabwe
(b) Scotland
(c) Sri Lanka
(d) West Indies
(e)Pakistan

39. The name of the present prime minister of Nepal is-
(a) Wangkhere prachanda
(b) Madhab kumar Nepal
(c) Prachanda Nepal
(d) Narayan Mehtal
(e) Sushil Bambang

40. The name of the Indonesia currency is -
(a) Dollar
(b) Rupee
(c) Ringgit
(d) Rupiah
(e) Indonesian dollar

41. Which country is the last one to join OPEC?
(a) Rwanda
(b) Oman
(c) Uganda
(d) Bolivia
(e) Angola

42. The name of the device used in measuring earthquake is,
(a) Barometer
(b) Oscillator
(c) Voltmeter
(d) Seismograph
(e) Quakometer

43. Who was the first martyr among the seven Brashest has of the War of Liberation ?
(a) Ruhul Amin
(b) Hamidur Rahman
(c) Nur Mohammad
(d) Motiur Rahman
(e) Mostafa kamal

44. Which is the only Asian country to become the member of G-8 ?
(a) Japan
(b) Singapore
(c) India
(d) China
(e) South Korea

45. Dhaka Stock Exchange was established in-
(a) 1950
(b) 1952
(c) 1954
(d) 1958
(e) 1960

46. Present name of the country Syam is -
(a) Brunci
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Myanmar
(e) Thailand

47. How many foreing commercial banks are now operating in Bangladesh ?
(a) 4
(b) 7
(c) 9
(d) 8
(e) 5

48. How many gas fields have been identified for exploration in Bangladesh ?
(a) 22
(b) 23
(c) 24
(d) 21
(e)32

49. Which one is the largests among the named countries of Central Asia ?
(a) Uzbckistan
(b) Tazikistan
(c) Kazakstan
(d) Dirgizstan
(e) Turkmenistan

50. Which is the highest carbon-dioxide emitting country in the world?
(a) USA
(b) UK
(c) Germany
(d) Japan
(e) China
51. Which is the following is an output device in computer ?
(a) microphone
(b) digital camera
(c) webcam
(d) scanner
(e) monitor

52. Which of the following is the save-button in computer key board ?
(a) F5
(b) F8
(c) F6
(d) F1
(e) F10

53. Number of bits in a byte is-
(a) 8
(b) 16
(c) 2
(d) 32
(e) 10

54. Which one is a storage device ?
(a) CPU
(b) headphone
(c) floppy disk
(d) modem
(e) printer

55. The bexadecimal number 9 is equivalent to-
(a) binary 1000
(b) octal 5
(c) binary 110
(d) decimal 9
(e) decimal 99

56. What is an iron ?
(a) Pictorial representation of an operation
(b) Method of cutting and pasting
(c) Flashing of display
(d) Beefs, roars and shricks in a video game
(e) None

57. A complete microcomputer system consists of
(a) microprocessors
(b) memory
(c) Peripheral equipment
(d) all of A, B and C
(e)monitor

58. Bar codes are most common in -
(a) banks
(b) medical laboratories
(c) supermarkets
(d) admission test
(e) college final examinations

59. The computer stores its program and data in its-
(a) ALU
(b) control unit
(c) memory (d) cache memory
(e) monitor

60. What kind of secondary storage is provided by magnetic disks ?
(a) fast speed, high capacity
(b) slow speed, high capacity
(c) fast speed, low capacity
(d) slow speed, low capacity
(e) none

61. Records on magnetic tape are often grouped into --- in order to enhance reading/writing-
(a) sectors
(b) blocks
(c) tracks
(d) files
(e) assembly

62. 1 byte is equal to-
(a) 2 bits
(b) 4 bits
(c) 8 bits
(d) 16 bits
(e) 24 bits

63. which one is not a part of CPU ?
(a) Arithmetic Unit
(b) Logic Unit
(c) Register
(d) Execution Unit
(e) Memory

64. Laser printers are know as -
(a) character printers
(b) line printers
(c) page printers
(d) graphic printers
(e) design printers

63 Which is the largests unit of storage ?
(a) terabyte
(b) kilobyte
(c) megabyte
(d) gigabyte
(e) hectabyte

66. কোনটি শুদ্ধ ?
(a) সৌজন্নতা
(b) সৌজন্যতা
(c) সৌজনতা
(d) সৌজন্য
(e) সৌজম্বতা

67. The rose is a fragrant flower'- এর সঠিক অনুবাদ কোনটি ?
(a) গোলাপ সুগন্ধি ফুল
(b) সৌজন্যতা
(c) সৌজনতা
(d) সৌজন্য
(e) গোলাপ ক্ষনস্থায়ী ফুল

68. ___ সেম্টেম্বর নিরক্ষরতা দিবস ।
(a) ৮ই
(b) ২রা
(c) ৪ঠা
(b) ৫ই
(e) ১২ই

69. শুদ্ধ বানান কোনটি ?
(a) কনীনিকা
(b) কনিনিকা
(c) কর্নিনিকা
(d) কনিনীকা
(e) উপরের কোনটি নয়

70. "পরকে প্রতিপালন করে যে"-এক কথায় হবে?
(a) পরভূত
(b) পরভূৎ
(c) পতিপালক
(d) পতিপোষক
(e) পরপোকারী

71. "ইদুর কপাল" বাগধারাটির অর্থ-
(a) মন্দভাগ্য
(b) ছোট কপাল
(c) সৌভাগ্যবান
(d) কিম্ভুত
(e) অদৃষ্টের পরিহাস

72. পরস্পর শব্দটির সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি ?
(a) পরঃ + পর
(b) পরস + পর
(c) পর +পর
(d) পরো +পর
(e) পরসঃ +পর

73. 'ঘাটের মরা' বাগধারাটির অর্থ-
(a) দুর্বল
(b) অতি বৃদ্ধ
(c) সদ্য মৃত
(d) ফেলনা
(e) ঘৃণার বস্তু

74. ব্যবহারকারীর সংখ্যা বিচারে পৃথিবীতে বাংলা ভাষার স্থান কততম ?
(a) চতুর্থ
(b) তৃতীয়
(c) অষ্টম
(d) পঞ্চম
(e) ষষ্ঠ

75. অহরহ শব্দটির সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি ?
(a) অহো + রহো
(b) অহঃ + রহ
(c) অহো ৎ অহ
(d) অহ + রহ
(e) অহ + রহ

76. 'দৃষ্টান্ত' শব্দটির সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি ?
(a) দৃষ্টি + অন্ত
(b) দৃষ্টি + আন্ত
(c) দৃষ্ট + আন্ত
(d) দৃষ্ট + অন্ত
(e) দৃষ্টা + অন্ত

77. 'পুরাধ্যক্ষ' শব্দটির সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি?
(a) পুর + আধ্যক্ষ
(b) পুর + অধ্যক্ষ
(c) পুরো + অধ্যক্ষ
(d) পুরো + আধ্যক্ষ
(e) পুরা + ধ্যক্ষ

78. 'ভাগ্যের দোহাই দেওয়া' বাগধারাটির সমার্থকটির সমার্থক কোনটি?
(a) কপালে হাত দেওয়া
(b) হাতে মাথা কাটা
(c) হাতের লক্ষ্মী পায়ে ঠেলা
(d) হাত কামড়ানো
(e) হাত কচলানো

79. 'সারেং বৌ' উপন্যাসের চরিত্র কোনটি ?
(a) জয়গুন
(b) মজিদ
(c) রহিমা
(d) জমিলা
(e) সন্তু মিয়া

80.'Hybrid' শব্দের বাংলা পরিভাষা কি ?
(a) উচ্চ ফলনশীল
(b) কৃত্রিম প্রজনন
(c) উন্নত ফসল
(d) সঙ্কর
(e) গবেষণার মাধ্যমে প্রাপ্ত

 

Answers

1.b 16.e 31.b 46.e 61.c 76.a
2.c 17.a 32.d 47.c 62.c 77.b
3.a 18.a 33.c 48.b 63.e 78.a
4.c 19.- 34.a 49.c 64.c 79.a
5.c 20.- 35.b 50.a 65.a 80.d
6.c 21.- 36.d 51.e 66.d  
7.c 22.c 37.a 52.- 67.a  
8.b 23.a 38.a 53.a 68.a  
9.a 24.e 39.- 54.c 69.a  
10.d 25.c 40.d 55.d 70.b  
11.c 26.- 41.e 56.a 71.a  
12.e 27.e 42.d 57.d 72.c  
13.e 28.a 43.e 58.c 73.b  
14.a 29.d 44.a 59.c 74.e  
15.b 30.a 45.c 60.b 75.-