Agrani Bank Officer 2011 Question

Category: Bank Questions
Posted on: Tuesday, March 20, 2018

Share:

মোট হরফে লেখা শব্দটির সঠিক অর্থ চিহ্নিত করুণ (Questions 1 through 5)

1. অংশু
(a) চন্দ্র
(b) লজ্জা
(c) লোহিত
(d) প্রভা
(e) সূত্র

2. অগ্নি-সহ
(a) ধুপানের উপকরণ
(b) দেশলাই
(c) যাতে আগুন লাগে
(d) যা আগুনে পোড়ে না
(e) জ্বলন্ত কয়লা

3. অধমর্ণ
(a) মরা
(b) আধমরা
(c) বিনয়ী
(d) ঋণী
(e) নিরীহ

4. পুন্ড্র
(a) প্রাচীন
(b) ইক্ষু
(c) বৃদ্ধ
(d) জরা
(e) তামাটে

5. জাফরি
(a) মসলা বিশেষ
(b) সৌখিন
(c) চৌকা ছিদ্রের বেড়া
(d) গোলাকার ছিদ্রের বেড়া
(e) বাহারী দেয়াল

6. "হাত জুড়ানো" বাগধারাটির অর্থ কি?
(a) স্বস্তি লাভ করা
(b) মারা যাওয়া
(c) বিশ্রাম নেওয়া
(d) আরোগ্য লাভ করা
(e) পথে বসা

7. "হাত ভারি" বাগধারাটির অর্থ কি ?
(a) অসল
(b) শক্ত মানুষ
(c) কৃপণ
(d) টাকাওয়ালা
(e) দানশীল

8. অংশাঅংশি শব্দটি কোন পদের ?
(a) বিশেষ্য
(b) বিশেষণ
(c) অব্যয়
(d) a এবং c
(e) a এবং b

9. অনীক শব্দটির সমার্থক শব্দ কোনটি ?
(a) কাল্পনিক
(b) সৈন্যদল
(c) নিরাবয়ব
(d) রূপকল্প
(e) স্থির

10. শুদ্ধ বানান কোনটি ?
(a) আকৃষ্ঠ
(b) অকৃষ্ট
(c) আকৃস্ট
(d) অকৃস্ট
(e) অকৃষ্ট

11. Many more people who smoke develop lung cancer than do those who do not smoke. In the face of this evidence, how could a cigarette company representative argue against the causes lung cancer ? To answer to the question, the representative could most likely say that.
(a) Many things might cause cancer.
(b) A single cause may be responsible for both smoking and cancer.
(c) People have the right to endanger themselves if the choose to do so.
(d) People may breathe die, but no one accuses breathing of causing death.
(e) People may breathe die, but no one accuses breathing of causing death.

12. It is immoral to blame people for what they do because they behave as they are conditioned to behave and have no choice are the matter. Blaming them will never change their behavior. In the statement above, the author undercuts his own argument by
(a) adopting dubious psychological theory
(b) undermining morality
(c) attacking human freedom
(d) arguing emotionally
(e) doing what he argues against

13. "Odds and ends' means
(a) excuse
(b) difficulty
(c) dispute
(d) arguing emotionally
(e) sad ending

14. "Dead and buried '' means
(a) dull
(b) complete stop
(c) exhausted
(d) closed
(e) long forgotten

Fill in the blanks with appropriate prepositions (questions 15 through 20)

15. I absolve you .................blame
(a) of
(b) in
(c) for
(d) with
(e) from

16. He is bent .................going
(a) for
(b) at
(c) to
(d) on
(e) after

17. We condoled ...........him on his loss
(a) with
(b) to
(c) for
(d) at
(e) by

18. I cannot be false ..........my friend
(a) before
(b) by
(c) with
(d) to
(e) after

19. I have no hatred .................him
(a) before
(b) by
(c) of
(d) in
(e) on

20. Do not impute motives .............. him
(a) on
(b) upon
(c) at
(d) to
(e) against

Fill in the blanks with appropriate prepositions (questions 15 through 20)

21. He looks very tough but he is a nice man ...........................
(a) at length
(b) in length
(c) of length
(d) at last
(e) at bottom

22. I was very offended by his .........................attitude.
(a) flat
(b) smooth
(c) hot and cold
(d) cut and dried
(e) fore and sword

23. His dealings are clear and .............
(a) above board
(b) in course
(c) on course
(d) at large
(e) at wit's end
Identify the correct sentence (questuions 24 and 25)

24.
(a) It is top time that you should settle the matter
(b) It is high time that you have settle the matter
(c) It is top time that you should settle the matter
(d) It is high time that you should settle the matter
(e) It is top time for to settle the matter

25.
(a) Be stone unturned to gain success in life
(b) Be root and branch to gain success in life
(c) Be up and doing to gain success in life
(d) Be tooth and nail to gain success in life
(e) Be weal and wore to gain success in life
26. The average daily earnings of a man who makes Tk.25 each of the first 9 days, Tk 30 each of the next 10 days and Tk 40 each of the last 11 days is Tk.
(a) 31.67
(b) 32.17
(c) 32.67
(d) 31.17
(e) 32

27. A ship leaves port and sails 6 miles west. It then sails 6 miles south and then miles west again . Approximately how many miles is the ship from port ?
(a) 9
(b) 11
(c) 13
(d) 15
(e) 17

28. How many squares will there be, if a rectangle of area 60 is cut into squares of side 1/2 ?
(a) 30
(b) 60
(c) 120
(d) 180
(e) 240

29. If each side of a square is doubled, the perimeter of the square is :
(a) doubled
(b) multiplied by 3
(c) multiplied by 4
(d) halved
(e) unchanged

30. A worker can do a job in 4 hours and another worker can do it in 2 hours . How many such works can they do together in 41 hours ?
(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 6
(e) 8

31. If two sides of a triangle are 5 and 6, then the third side can not be
(a) 2
(b) 3
(c) 7
(d) 10
(e) 12

32. What percent of 200 is 0.001% of 2/2 x 5/3 ?
(a) 0.0025
(b) 0.025
(c) 0.0145
(d) 0.0005
(e) 0.2500

33. The ratio of the number of boys to that of the girls in a class is 5 : 7. When 24 more boys enter, the ratio is reversed. How many girls are in the class ?
(a) 25
(b) 35
(c) 32
(d) 26
(e) 42

34. The sum of 3 consecutive multiples of 3 is 90. what is the largest of these numbers ?
(a) 24
(b) 27
(c) 36
(d) 39
(e) 45

35. Two-thirds of the members of a committee are women, one-fourth of the male members of the committee are married. If there are 9 bachelors in the committee, how many members are there altogether ?
(a) 28
(b) 32
(c) 30
(d) 36
(e) 39

36. Qantas, an airline operating in Bangladesh is the flag career of
(a) Indonesia
(b) The philippines
(c) Bahrain
(d) New zealand
(e) Australia

37. Which of the following is the first paper mill established in Bangladesh ?
(a) Asisa Paper and Board Mills
(b) Chandraghona paper Mills
(c) Karnafhuli paper Mills
(d) Dunhill Corporation
(e) Bangladesh paper Mills

38. How many national teams participate in a copa Ameraica (latest) Final Tourmament ?
(a) 10
(b) 12
(c) 15
(d) 16
(e) 18

39.Who is the new IMF Chief after Straus Kahn's exit ?
(a) Julie Onasis
(b) Penelope Swiss
(c) Hnry Foy
(d) Christine Lagarde
(e) Hellen Daurie

40. when was the construction of the main structure, the artficial lake and other facilities of the jatiyo Smriti Soudha in Savar completed ?
(a) 1975
(b) 1979
(c) 1982
(d) 1985
(e) 1991

41. The recently closed "News of the World" tabloid had been published in
(a) USA
(b) France
(c) Canada
(d) UK
(e) Australia

42. Winbledom champion (womean) 2011 petra kevitova is a citizen of
(a) Bulgaria
(b) Serbia
(c) Russia
(d) check Republic
(e) Monternegro

43. The last spaceship launched at the closing of NASA's 3 years space mission is
(a) Atlantico
(b) Atlantica
(c) Atlantics
(d) Atlantis
(e) Atlantic

44. The world heritage machu picchu is located in
(a) Botswana
(b) Mongolia
(c) Kampuchea
(d) peru
(e) Chili

45. Joga Bonito meanes
(a) Beautiful girl
(b) beautiful gmae
(c) Magic performance
(d) attractive football
(e) Miss Universe

46. The first railway tunnel in the world to operate with solar power is in
(a) Japan
(b) Frace
(c) Belgium
(d) Netherlands
(e) Germany

47. which country will host the next SAARC Summit (2011) ?
(a) Sri Lanka
(b) Nepal
(c) Afghanistan
(d) Pakistan
(e) Maldives

48. which of the following countries is not a member of the OPEC ?
(a) Yemen
(b) Angola
(c) Algeria
(d) Ecucdor
(e) UAE

49. How old the Dighapatia palace now known as the Uttara Ganabhaban ?
(a) 150 years
(b) 175 years
(c) 225 years
(d) 250 years
(e) 300 years

50. Who among the following was awarded the 'Nazrul padak' 2010 ?
(a) Dr Rafiqul Islam
(b) Mustafa Nurul Islam
(c) Nilima Das
(d) Firoza Begum
(e) Nurul Huda

51. Which of the following is an off-line device ?
(a) Keyboard
(b) printer
(c) monitor
(d) modem
(e) Motherboard

52. Computer terminals usually have
(a) screen only
(b) keyboard only
(c) screen and keyboard
(d) screen, keyboard and connectivity to the computer in use
(e) Screen and keyboard, connectivity to the computer in use and data processors

53. How many bits comprise a unit of a Unicod ?
(a) 1
(b) 4
(c) 6
(d) 10
(e) 16

54. Disc stroage is a speasial type of
(a) processor
(b) I/O device
(c) memory
(d) micro-computer
(e) PC

55. Small circit board on which the main memory DRAM is physically packaged is called
(a) SIMD
(b) DIMM
(c) DIMR
(d) SIMR
(e) SCMB

56. A destination for data going outside the system is called
(a) reserve
(b) sink
(c) bank
(d) ERD
(e) URS

57. Which of the following is not a horizontal application program ?
(a) spread sheet
(b) database
(c) MS pwer point
(d) e-commerce
(e) e-mail

58. The program that translates programs written in high level language into machine language is called
(a) Translator
(b) interpreter
(c) assembler
(d) compiler
(e) converter

59. The task of a debug program is to look into all programs to
(a) correct an error
(b) locate and correct errors
(c) identify, locate and correct error
(d) protect from viruses
(e) prevent hacking

60. How many parts are there in a computer system ?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8
(e) 11

61. What does the computer process into information ?
(a) numbers
(b) Processoer
(c) input
(d) data
(e) image

62. which one is the most common type of storage devices ?
(a) magnetic
(b) optical
(c) flash
(d) persistent
(e) opera

63. which of the following protects a computer system from hacking ?
(a) snort
(b) backup
(c) anti-virus
(d) firewall
(e) applet

64. what is the name of the structure where data move through a network ?
(a) Packets
(b) payload
(c) datagrams
(d) token
(e) size

Answers

1.d 16.d 31.e 46.a 61.d
2.d 17.a 32.b 47.e 62.a
3.d 18.d 33.b 48.a 63.d
4.b 19.c 34.- 49.a 64.a
5.c 20.d 35.d 50.c  
6.a 21.e 36.e 51.b  
7.c 22.d 37.c 52.c  
8.a 23.a 38.b 53.e  
9.b 24.d 39.d 54.c  
10.- 25.c 40.c 55.b  
11.b 26.b 41.a 56.b  
12.a 27.c 42.d 57.e  
13.d 28.e 43.d 58.d  
14.e 29.a 44.d 59.b  
15.e 30.b 45.c 60.a